Hoppa till innehåll

Öppet brev till Tekniska verken i Linköping AB och Linköpings kommun.

ÖPPET BREV TILL TEKNISKA VERKEN I LINKÖPING AB OCH LINKÖPINGS KOMMUN
Öppet brev till Tekniska Verken i Linköping AB och ägaren Linköpings Kommun.

Detta brev är riktat till ledningen i Tekniska verken i Linköping AB(TVL) och dess ägare Linköpings Kommun. Vi önskar med detta brev upplysa och uppmana till eftertanke kring vad de boende i Kolmården utsätts för i samband med vindkraftsprojektet Jättebergen som drivs av dotterbolaget Tekniska Verken Vind AB(TVV).

Projekt Jättebergen syftar till att etablera vindkraftsindustri i direkt anslutning till Kolmårdens populäraste fritidsområde samt tätorterna Stavsjö, Krokek och Strömsfors för att, enligt delgiven information [3], bidra till att möta Linköpings kommuns förväntade förbrukning av el. En pågående namninsamling mot projektet har redan samlat in över 1 000 underskrifter vilket belyser den starka folkliga opinionen mot projektet. Kolmården och framför allt området kring Älgsjöarna är ett viktigt rekreations- och friluftsområde för många boende i Norrköping och en viktig plats för många ideellt verkande hälsofrämjande organisationer och föreningar. Enligt en miljöekonomisk studie av Trafikverket (2017) görs årligen 420 000 skogs- och friluftsbesök i området.

Människor och hälsa

Över 1000 fastigheter med runt 5000 människor i närområdet riskerar i varierande grad bli påverkade. Främst genom den uppenbara negativa påverkan i samband med att friluftsområdet kring Älgsjöarna ofrivilligt kommer otillgängliggöras genom förstörd landskapsbild, natur och bristande respekt för detaljplanens tysta områden samt djur och människors säkerhet. Denna negativa påverkan sker oavsett hur TVV trixar med placeringar, antal turbiner eller höjder.

Det framhävs ofta som argument för vindkraft att upplevelsen av vindkraftverken är subjektiv. Men det som är en subjektiv upplevelse för någon riskerar lika lätt att bli en reell mardröm för dem som tvingas se och ”uppleva” industrin från sitt hem varje dag resten av sina liv. Flera av de boende som ligger närmast den tänkta industrin beskriver den pågående processen i ordalag som närmast kan liknas med psykologisk terror.

För de boende i Kolmården kommer den rent materiella konsekvensen av allt detta naturligtvis visa sig som betydligt mindre attraktiv boendemiljö med sjunkande fastighetsvärden som följd.

Miljö, djur och fågelliv

Forskning har visat att rotorblad emitterar ansenliga mängder mikroplast, oavsett vad vindkraftsbolagen säger, vilket medför risk för spridning av hormonstörande ämnen. Tanken på att riskera att ödelägga en för Sverige unik natur som Kolmården är totalt främmande för en verklighet där de flesta håller en helt annan riktning, dvs att tillvarata naturvärden som inkluderar biologisk mångfald såsom nyckelbiotoper och biotopskyddsområden. Exempel på dessa värdefulla biotoper är myrmarker och sumpskogar.

Vi vill med några enkla exempel visa vilken information [3], inlindat som ”fakta”, som delgavs under samrådet för allmänheten i november 2021;

Med en produktionskostnad som TVV verkar beräkna i antal döda fåglar/kWh vill man framhäva att större verk är bättre. Vad blir då konsekvensen om man i slutändan söker tillstånd för mindre verk?

Ja, vindkraft dödar fåglar men katter dödar också fåglar. (whataboutism [1])

Ja, vindkraft emitterar plaster från rotorbladen men bildäck släpper också plaster. (whataboutism [1])

I TVV:s samrådsunderlag står som fakta att fundamenten tas om hand och återvinns. I avtalet med markägaren (Lösings Häradsallmänning) står det dock att fundamenten täcks med jord!

Detta är bara några exempel som sätter påståenden som ”återvinning” och svepande argument om klimatnytta, natur och miljö i ett tveksamt ljus.

Klimatnytta

TVV försöker framhäva sitt projekts ytterst tveksamma ”klimatnytta” genom att jämföra [3] sitt vindkraftverk med värmekraftverk eller andra planerbara kraftslag utan hänsyn till korrekta systemgränser, systemtjänster eller egentliga syften (värme etc) och varken vad elsystemet eller Kolmården faktiskt har behov av. Man jämför med kol trots att det är den fossilfria kärnkraften som vindkraften trycker undan i Sverige med de kännbara effekterna, bland annat elbrist och ökat fossilberoende, som idag borde stå klart för envar. Samtidigt piskas vattenkraften redan idag till sin gräns för att parera den mer och mer dominerande vindkraftens lynnighet. Med mer vindkraft tillsammans med variationerna i el-konsumtion, som vattenkraften också förväntas reglera, kan miljö-konsekvenserna riskera bli irreparabla.

Ekonomi

Utifrån vindkraftsbolagens årsredovisningar verkar man gå med förlust och som ursäkt framhäver man inte sällan att anledningen till svikande intäkter beror på tex för mycket vind, för stor expandering av vindkraft samt vad som verkar vara underskattade underhållskostnader. Sanningen bakom svikande intäkter verkar ligga i en alltför stor vindkorrelation i Sverige och Norden, en alltför expansiv utbyggnad av väderberoende elproduktion i Sverige och Europa och en elmarknad som i grund och botten styrs av tillgång och efterfrågan på effekt. Stora variationer mellan när effekten finns och när den behövs skapar en extremt volatil elmarknad. Sedan en tid tillbaka är det förvisso både skapad elbrist, energikris och nu även krig som accelererat uppdrivningen av snitt- elpriserna på spotmarknaden. Men vem kan bedriva en verksamhet som kräver dessa extrema förutsättningar för att, eventuellt, kunna presentera ”gröna” siffror i sin bokföring?

Avslutningsvis önskar vi alltså att Tekniska Verken och Linköpings politiska ledning systematiskt går igenom alla konsekvenser kring den tänkta etableringen i grannkommunen genom att bena ut om projektet Jättebergen verkligen leder till stabil, pålitlig och billig eltillförsel för Linköping, om det är god ekonomi, om det ger avsedda klimateffekter satt i korrekt systemperspektiv där bristande återvinning och ett oändligt utnyttjande av jordens ändliga resurser på allvar tas hänsyn till. Beaktar man djur och människors säkerhet fullt ut?, har man adekvata brandbekämpningsåtgärder på plats vid haveri?, kommer området vid behov fortfarande att kunna vattenbombas?, finns det acceptabla, oberoende, utredningar som fullt ut eliminerat alla risker för skada på person och egendom?

Men framför allt önskar vi att Linköpings kommun tar den lokala opinionen mot industrin på allvar och ser värdet i de unika Kolmårdsskogarna med möjlighet till friluftsliv och rekreation för oss alla.

Vi vill också erbjuda ett alternativ vilket är att i stället för att förstöra Kolmårdens natur och närområden med vindkraft för några enstaka MW se över möjligheterna att etablera ett riktigt fjärrvärmesystem i Kolmården, gärna bioeldat och eventuellt med en liten turbin och generator för att göra klimat-och miljönytta på riktigt. Kan man bedriva vindkraft i grannkommuner så kan man väl bedriva riktiga el/energiverksamheter som dessutom gynnar närområdet och de boende och ger klimatnytta på riktigt?

”… Vi klarar helt enkelt inte längre av att balansera den höga andelen vindkraft som finns i den nordiska elmixen. Hittills har vi hanterat detta med hjälp av vattenkraften, men nu räcker den helt enkelt inte till.” Tekniska verken tycker, 7 februari 2022 [2].

Med hoppfulla önskningar om full insikt och samsyn!

Föreningen Bevara Kolmårdsskogen i grannkommunen

[1] https://sv.wikipedia.org/wiki/Whataboutism

[2] https://www.tekniskaverken.se/om-oss/tekniska-verken-tycker-bloggen/Dodsruna-over-en-elmarknadsmodell/

[3] https://www.tekniskaverken.se/siteassets/tekniska-verken/vindkraft/jattebergen-affischer-841×1189-2021-10-korr-3_tillganglig.pdf